torsdag 18. juni 2009

Oppussingstips del 2 - pusse opp på budsjettInnlegget idag handler om oppussing...for selv om jeg nettopp er ferdig med et 1-års prosjekt selv, drømmer jeg fortsatt om tapeter, gulv og maling...hvorfor nøt jeg det ikke mer mens det stod på? hehe...

Inspirert av alle tankene mine omkring oppussing har jeg samlet sammen litt info til andre som muligens er så heldige og står midt oppi det ;-)

I teorien skulle man kanskje tro at finanskrise gjor at man bruker færre penger på oppussing, men denne finanskrisen skiller seg fra tidligere kriser. Årsaken er at utgangspunktet til denne krisen er et helt annet enn vi har hatt før. Ifølge undersøkelser fra Norsk Monitor har folk for første gang mer penger enn de faktisk trenger.


450.000 norske husholdninger vil i år foreta en større oppussing eller modernisering av hjem eller hytte. Og fornyelsen koster rekordmange penger, i alle fall i følge flere undersøkelser...

En oppussing koster i snitt rundt 2.500 kroner per kvadratmeter.
Her trekker bad og kjøkken kraftig opp.
For vanlige rom kan prisen komme helt ned i 400 kroner per m2 hvis du kjøper billige materialer.

De aller fleste, sier at oppussingen er egenfinansiert, men stadig flere låner penger, og lånebeløpet er blitt høyere enn tidligere. Den som låner till modernisering, skaffer i snitt 177.000 kroner fra banken. I fjor var tilsvarende beløp 144.000 kroner....

Heldigvis kan finanskrisen (huff, jeg liker virkelig ikke det ordet...) også utnyttes til noe positivt. Det er nemlig en fin tid for å gjøre gode kjøp.
Folk med sikker jobb har aldri har hatt bedre råd enn nå. I tillegg er det mange ledige håndverkere, så dette er tiden for å gjøre kupp både på materialer og tjenester.Her følge mine tips til en "økonomisk oppussing";


 • Sniklei tilhenger på obs! Bygg, vi har i alle fall aldri blitt spurt om å fremvise kvittering på hva vi har kjøpt før vi har fått tilgang på henger... ;-)
 • Skal du male; kjøp grunning som er billig, f.eks på Jula. (Grunningen trenger ikke være av beste kvalitet...)
 • Sjekk nettverket ditt, kjenner du f.eks noen med kontakter på den lokale fabrikken som produserer isolasjon, kan de gjerne ordne en god pris! • Dersom du skal rive først - ta være på det materiale som lett kan brukes igjen. F.eks stendere! Solid treverk som det kan være dyrt å kjøpe nytt igjen....
 • Kjøp 2. Sortering av f.eks panel (om du skal legge det) – gir deg litt mer jobb når det kommer til kvistlakking, men du sparer penger om det er snakk om en del materiale.

 • Kjøp brukt på finn.no. (Jeg kjøpte mitt Smeg kjøleskap billig på finn.no!)


 • Skal du bruke håndverke til å gjøre jobb for deg, arranger anbudsrunde. La 3-4 ulike aktører komme på befaring (er som regel alltid gratis). Ta gjerne en ”spansk en” og si du har fått en lav pris hos en annen, mange firer på prisen sin da for å vinne oppdraget!
 • Dugnad – dugnad – DUGNAD!! Inviter venner og kjente :-)
 • Kjøp kjøkken på Ikea – kjøp ”eksklusive” knotter et annet sted, og kjøkkenet får et mindre ”Ikea-preg”.

 • Puss og mal ubehandlede furudører isteden for å kjøpe nye. Kjøp nye håndtak og nøkkelhull – er billig og bra på Clas Olhson (som generelt er en veldig bra og billig butikk når du pusser opp)!

 • Lei inn billig arbeidskraft fra de nye EU-landene! Her er det MANGE fallgruver...og jeg vet at mange brenner seg på denne. MEN, vær nøye på å sjekke referanser, ha flere tilbydere på befaring og bruk litt magefølelse. Denne artikkelen kan du og lese for eksempel...
 • Tenk fremtidig salg! Hvis du ikke har planer om å bo i boligen din resten av livet, kan det være lurt å ha et eventuelt fremtidig salg i tankene når du planlegger oppussingen. Noen oppussingsprosjekt vil ha større innvirkning på både verdien og interessen for boligen, enn andre.


Her kan du lese hvilke tilkat som gir mest igjen ved salg!

Les denne artikklen om hvordan du kan pusse opp de dyre rommene (kjøkken og bad) billigst mulig!

Denne artikklen gir tips til hva du kan pusse opp i huset for mellom 5000 og 1000 kr.

13 kommentarer:

Hege - BOLIGglede sa...

Takk for tips.. Skal huske på dette hvis vi kjøper et oppusningsobjekt. (mest sansynlig siden vi ikke har vunnet i lotto enda..)

Hege - BOLIGglede sa...

Leste også reportasjen! Knallsmart! Det ble kanonfint!

ralfefarfars paradis sa...

Takk for gode tips..pusset opp ganske mye i den forrige leiligheten..uten at det ble kjempedyrt..nytt kjøkken til ca 50 000 kr...siden det var borettslag dekket de utgift til ny- og større varmvannstank..det jeg lærte er at det er lurt å dobbeltsjekke håndverkere..hadde en snekker som skulle sette opp lyslister over flisene- for å feste kroker til oppheng i, så jeg bare slapp han inn og regnet med at alt var greit...men han festet dem som- lyslister...sukk... Nydelig den tapeten deres!!

Victorias Inspirasjon sa...

Hei og tusen takk for oppussingstips! Her var det masse gode tips som jeg noterer meg! Skal nok ikke pusse opp med det første, men drømmer alltid om å endre litt her og der ;-)
Supert-innlegg!

Forførende Farger sa...

Midt i blinken innlegg!
Jeg skjønner akkurat hva du mener med at du skulle ha nytt oppussningen mere.
Jeg er mitt i en slik prosess, hvor hele huset, fra kvist til kjeller, bygges opp igjen. (Brann)

Jeg kan ikke si at jeg nyter prosessen. Til det er jeg for sliten og har for mye smerter (ryggen) Men på et eller annet vis medfører denne ufrivillige gjennoppbyggingen også en del positive ting. Jeg liker å plukke ut tapeter, velge farger og finne frem til de riktige detaljene som gjør at huset gjennspeiler min smak.
Heldigvis kan vi utsette en del av rommene i 2.etg samt badet til etter at vi har flyttet inn.

Har dere pusset opp mange rom?

Unknown sa...

Noen søprsmål i forhold til kjøkkenet ditt. Hvilken Ikea kjøkken er det, benkeplate også fra Ikea, hva med kommen ?

Maria sa...

Kult med gode tips. Det er bare ett år siden vi flyttet inn i vår leilighet, men jeg er jo alltid i modus for å tapetsere og male litt.

Takk for kommentar på min blogg forleden :)

Jeanette sa...

Hei.
Takk for gode tips! Disse kommer godt med når vi skal pusse opp.
Utrolig fint Smeg kjøleskap du har! Ønsker meg slikt ett jeg også.
Ha ei god helg.
Hilsen Jeanette

irina sa...

Heisann !! Så flink dere er.
Du i morgen er det loppemarked på hegra. Tror jeg !!

janne kommer med tog så blir hun med, vil du å :) Eller er det noe i Trondheim.
klem irina

irina sa...

Ca 20 min fra stjørdal mot sverige. Må jo være der tidlig ca 10.
Klem

Marigrafen sa...

Jeg så bilder av oppussingen deres på aftenposten og er jammen glad jeg fant bloggen din. SÅ herlig blogg! Den skal jeg absolutt begynne å følge. :) Bra oppussingstips også.. dessverre leier jeg bare så jeg kan ikke pusse opp stort, men skal huske tipsene til senere. Og jeg er skikkelig misunnelig på Smeg-kjøleskapet ditt....

MJ sa...

Bra med gode råd når en skal pusse opp, men gode råd er ikke å la andre betale for din egen oppussing. Det er ikke billigere, bare færre kostnader for deg.Andre kaller det stjeling..."Sniklei" en tilhenger?

Unknown sa...

Banyak diantara kita yang mungkin sudah tahu bahwa penyakit ini memalukan dan bisa membuat penderitanya menjadi frustasi Penderita kadang merasa enggan melakukan pemeriksaan karena Mereka dapat muncul secara sendiri-sendiri atau berkelompok. mantep kutil dapat muncul pada rektum dan daerah sekitarnya.membayangkan dokter yang akan melihat organ kelaminya Tapi ingatlah bahwa faktor malu itu yang bisa menjadikankan penyakit anda ini semakin lebih serius. Misalnya dengan munculnya rasa gatal-gatal pada daerah yang terinfeksi.