mandag 2. november 2009

Fargeutfordring: Rød


Ifra Lahell har gitt meg en fargeutfordring....rød!Ingen annen farge følges av så mange følelsesmessige og symbolske assosiasjoner i det store spennet fra varmt gulrødt til kaldt blårødt.


Til denne fargen knyttes varme og vilje, mot og styrke, handlekraft og vitalitet, kjærlighet, lidenskap, seksualitet, romantikk.


Men rødt er også blod, sinne og brutalitet. Temperamentet er fanget opp i språket - vi både ser rødt og blir røde av sinne. Skjønt er vi rasende nok, trekker blodårene seg så mye sammen at vi faktisk blir hvite av det.Er man treg om morgenen, er rødt et tips for å komme i gang. Det er ikke så veldig mye som skal til, ett innslag i klesdrakten holder.

Rødt er så energisk at man skal vokte seg vel for å bruke for mye. Det gjelder ikke minst i hus; unngå å male hele rommet rødt, det holder med en vegg.

Undersøkelsene viser at hjernen aktiviseres mer i et rødt enn i et blått rom, samtidig er dette sterkt avhengig av sinnsstemningen i øyeblikket. Man kunne ikke påvise at fargesettingen har noen egentlig påvirkning på temperaturen. Men det ble registrert psykologiske effekter; den røde fargen i et rom opplevdes gjennomgående som varm, mens den blå opplevdes som kald.Rødt er ingen farge man forholder seg likegyldig til. Vil du vekke oppmerksomhet, gjør som Chris de Burghs "Lady in red", kle deg i rødt. Og kanskje blir effekten slik han synger: "I've never seen so many men ask you if you wanted to dance"


For rødt er ingen stillestående farge, den speiler bevegelse. Og mer enn noen annen, speiler den livet - eros og glede, sorg og krig. Alt ligger i rødt.

Fargeutfordringen sedes videres til Datt - rosa
Blandet loft - gul
Solrosa - brun
Om dere vil selvsagt ;-)


Psst. Datt; Men hvilken effekt har rosa? Pop-stjernen Kylie Minogue fikk malt rommet sitt på sykehuset i Melbourne lyserødt da hun ble operert for brystkreft, i den tro at fargen ville bidra til å gjøre henne frisk. Samme skjedde i et fengsel i USA - og fangene ble faktisk roligere. Konklusjonen var straks at fargen hadde en beroligende effekt. Etter en stund gikk imidlertid livet tilbake til det "normale".8 kommentarer:

Huset på Planen sa...

Fint innlegg og fin blogg. :)

Datt sa...

Hehe, I'm ON it! Merkelig, bloggroll'n min er ikke helt frisk, fikk nesten ikke med meg dette innlegget jeg! :-O

Fikk du med deg at jeg la inn en bestilling på et lite nett...? Jeg bare forlanger og forlanger vettu, nå er jeg i gang, nå kan du angre deg... Hihi... ;)

irina sa...

Var du på Hommelvil ?? Fikk ikke med meg det ?? Søren så masse fint.
Klem

Vibeke sa...

herlig rødt innlegg! dette er en farge som jeg ikke har noe særlig av selv men som jeg synes kan være både inspirerende og knallfin hos andre :)
så et liverty stoff med rosa og rødt mønster på, DET elsket jeg...men får selvfølgelig ikke tak i det i norge som så mye annet jeg faller for! men jeg skal ikke klage for turen går snart til køben, mitt desogndrømmeparadis nummer 1 :)

varm klem
vibeke

Vibeke sa...

huff, masse skrivefeil fra meg! håper du klarer å knekke "koden" :)

La luz del norte sa...

Skal ta opp brun - etterhvert. Tusen takk for utfordringen! :)

Sarabare sa...

ny leser. faktisk for ca fem minutter siden. og jeg må bare si dette ang rødt: som ny i læreryrket fikk jeg beskjed om å ha på røde klær for å få respekt av elevene! Så rødt er magisk. Og flott. Og snart har vi det overalt takket være julen.

Forresten, veldig fin blogg! Du er herved i min bloglovin-liste!:)

Unknown sa...

Banyak diantara kita yang mungkin sudah tahu bahwa penyakit ini memalukan dan bisa membuat penderitanya menjadi frustasi Penderita kadang merasa enggan melakukan pemeriksaan karena Mereka dapat muncul secara sendiri-sendiri atau berkelompok. mantep kutil dapat muncul pada rektum dan daerah sekitarnya.membayangkan dokter yang akan melihat organ kelaminya Tapi ingatlah bahwa faktor malu itu yang bisa menjadikankan penyakit anda ini semakin lebih serius. Misalnya dengan munculnya rasa gatal-gatal pada daerah yang terinfeksi.