mandag 8. november 2010

Tanker omkring oppussing...

I helgen dukket det opp et litt "humoristisk" innlegg i tankene mine, jeg må dele det med dere. Håper dere ser både humoren og ironien i det hele!

Det er blitt skikkelig trendy å pusse opp. Kjøpe en utdatert leilighet med 60-talls panel på veggene og linoleumsbelegg på gulvene. Det har liksom blitt skikkelig status å ha "gjort det selv"! Menn i dag skal være skikkelig handy, med snekker-never, sprukne neglbånd og skitt under neglene. Damer skal vite om Designers Guild, Arne Jacobsen, Louise Poulsen og Green Gate! Interiør og oppussing er i vinden som aldri før. Har du prøvd deg på en middels stor Obs! Bygg en lørdagsformiddag vet du hva jeg snakker om! Alle skal ha hvit maling, sparkel og blå maskeringstape. I trevaren kjemper mennene en innbitt kamp om å få plass ved kappebordet og ved kassen er det bare å gi seg hen til meter på meter med kø!

Jeg er sikker på at alt for mange tror renovering og oppussing er et glansbilde. En dans på roser! Skulle det finnes noen der ute som leser bloggen min og går med en oppussingsmaniac i magen så ta dette rådet her; tenk deg om, 4 ganger!! Oppussingen er langt fra det nydelige glansbildet du tror det er. Det er hvertfall ingen dans på roser! Det er rett og slett beinhardt, knallhard jobbing og mange tårer (i hvert fall for oss damer)! Veien frem til en lekker "ny" leilighet er lang, og tøff! Jeg har ikke barn selv, men jeg innbiller meg lett at dersom du har barn før, bør du kanskje tenke deg om nærmere 10 ganger før du bestemmer deg for å gå på et oppussingsprosjekt.. har du hund bør du nok tenke deg om 5 ganger.

Etter alle disse setningene er det jo rart at jeg nå er halvveis i midt andre renoveringsprosjekt - i løpet av knappe 3 år!!! Jeg vil vel kanskje påstå at i løpet av disse 3 årene har jeg fått en viss form for selvinnsikt... Det aller værste er at jeg og mannen sikkert kommer til å pusse opp igjen, når trangen til et nytt og større prosjekt kommer snikende. (Jeg ber til høyere  makter om at dette ikke vil skje igjen de nærmeste 5 årene..)

Oppussing og renovering er slett ikke for pyser. Og for et forhold kan det rett og slett bety døden. Et dødelig virus som får plass mellom dere to, og som kan gi en lang og smertefull slutt på hele forholdet. Jeg skal være så ærlig å si at ved første oppussingsrunde fikk forholdet seg store prøvelser, og på enkelte tidspunkt tror jeg begge var klar for å gi opp hele greiene.. Ja ikke leiligheten altså, det prosjektet hadde forhekset begge to og fungerte nesten som en heftig elsker/elskerinne som tok all plass, tankegang og lidenskap fra oss. Men forholdet, ja det var plutselig ikke så viktig. Nå endte jo eventyret i mitt tilfelle med at prinsen fikk prinsessen (og ikke halve kongeriket men en 4-mannsbolig på Tyholt) og forhåpentligvis skal vi leve lykkelige resten av våre dager. Men dessverre er det ikke alle oppussingseventyr som får en like lykkelig utgang...

Så kjære lesere som drømmer om hvite gulv og selv-gjort tapelegging og eget-designet kjøkken fra IKEA... du må være litt realistisk og. Går du på prosjektet vil du oppleve et og annet mareritt inni mellom. Kanskje det kan være lurt å lage seg noen lister før du går i gang. Lag følgende lister:

1. Hvorfor elsker jeg kjæresen min?
2. Hva pleier vi kose oss med i helgene?
3. Hvordan skal leiligheten/huset bli når det er ferdig?
4. Hvorfor gjør jeg dette?

Når du blir fly forb*** på kjæresten din som er en idiot og ikke gjør ting som du vil eller ikke er enig med dine ideer tar du frem liste nr 1 og leser den opptil flere ganger. Helt til du er overbevist om at du faktisk er glad i han/henne.

Når du sitter og smågriner over at du ikke "har noe liv", aldri gjør noe morsomt sammen med kjæreseten og føler at du aldri gjør noe sosialt sammen med andre heller, tar du frem liste nr 2. Les den og drøm om alt du kan kose deg med igjen når leiligheten/huset er ferdig.

Når du har lyst å gi opp hele prosjektet og ikke skjønner hva du har rotet deg borti tar du frem liste nr 3. Denne leser du til du har kommet i den gode flyten igjen og har fått tankene på plass der de trenger å være og motivasjon igjen sitter. 

Når du har mistet motet helt, kanskje samtidig som du egentlig har lyst å gi opp, tar du frem liste nr 4. Denne må du lese helt til du faktisk skjønner hvorfor du sitter midti sagspon og malingskoster.

Helt til slutt skulle jeg gjerne sagt "det er aldri for sent å snu"! Men sorry, det er det faktisk! Har du først begynt, må du stå løpet ut, det er trolig det aller værste!

Lykke til!

16 kommentarer:

Ceropegia sa...

Ja sånn er det faktisk. Artig innlegg! Det er faktisk ingen dans på roser.Så håndtverkere kan være kjekke å finne en gang i blant. Når prosjektet har blitt litt for stort og tidkrevende...:-)

Ha en fin dag!

Maya: sa...

Kjempefint innlegg! Ærlig og realistisk, vi trenger det;)

Maya

Tove sa...

Så sant så sant! Det er jo bare å se på Sinnasnekkern for å få det bekreftet! Eller Arga Snikkarn som han heter på svensk (og der er han både sintere og flinkere). Min mann og jeg er også i gang med prosjekt nummer to på 6 år. Vi har hatt barn begge gangene, første gang var de et halvt år, nå er de 7. DET er stor forskjell! HVis man har veldig små barn bør man ha en ekstra liste:

5) Hvem kan hjelpe oss med å passe barn og bygge for oss?

Denne lista bør være lang, og det er ofte lurt å være først ute i vennegjengen med å få barn, slik som vi var, for da har ikke de andre barn, og dermed synes de det bare er kjekt å hjelpe til. Dette skjer ikke når de har fått barn selv!

Vi har i tillegg noen regler:
- Ikke spør folk som har unger direkte om hjelp.
- Ikke spør folk som har brukt ekstremt mye tid på å pusse opp det første oppussingsprosjektet ditt om hjelp på nummer 2

Så noen råd:
- Hjelp andre - da kan du be om hjelp selv senere.
- Hvis du har litt selvstendige barn, innred ett av rommene i oppussingseldoradoet til lekerom mens oppussingen står på. Ta med nesten alle lekene de eier og har, og fyll det opp. LURT!

T:o)ve sa...

Jupp, sånn er det.
Og med 3 unger og hund på toppen tar ting laaang tid...
Så flere oppussingsprosjekter blir det ikke på leeenge til oss, vi er ikke ferdige etter 10 år med oppussing og ombygging... *stønn*

Project Vibes gate sa...

Haha - digger denne posten din - samtidig må jeg si at vi har vært heldige og kommet oss gjennom det meste uten de store knekkene - vel og merke har vi litt trening... og litt hjelp :) Først når jeg så et program om "Sinnasnekkern" her om dagen så jeg hvor gærent det kan gå og hvordan Ola Nordmann har en tendens til å ta seg vann over hodet! Kunne vært interessant å skrive en sosiologisk analyse av oppussings-trenden - og kanskje særlig denne underfunderlige interiør-blogg-sfæren :) kanskje noe å tenke på til masteroppgaven? hehe

Janne sa...

Tror du traff spikeren på hodet for mange der, Kristine! Har selv sett flere forhold gå fløyten etter slike prosjekter, det er ikke for hvermannsen!
Ser ut som dere kommer godt ut av det da; stå på! Er iallefall gøy for oss andre å følge med på oppussingen:)

Klem

victoria (huset i byen) sa...

Så sant så sant, er ikke så lett og flott som det kan virke som, har lært det nå, men lever på troen at det blir fantastisk når vi først blir ferdig... men ja det krever helt klart sin mann og kvinne.... Og fantastisk bilde under, og gratulerer så masse....
klem victoria

ralfefarfars paradis sa...

Morsomt og sannferdig innlegg;) Det er nok ikke all oppussing som går like smertefritt- må jo bare si at jeg har sett på dere som superoppussere- men jeg skjønner at det ikke har vært greit bestandig. Det er nok viktig å være realistisk- men fint med drømmer også-det er jo viktig å kunne trives i sitt eget hjem også. Tror det er lurt å gjøre ferdig et vitalt rom tidlig- som kjøkken- eller bad...så har man i alle fall et rom som man er fornøyd med. Jeg har lest om folk som først etter 12 år med oppussing fikk eget soverom- snakk om tålmodighet;)Gleder meg til videre fremdrift hos dere- det er i alle fall veldig gøy å se på at andre pusser opp!!!!

Christine sa...

viktig innlegg du kommer med her, oppussing kan virkelig være dödaren for en del forhold!

men bra at dere har kommet utav det med forhold i behold :D

Anonym sa...

Flotte og gode refleksoner du skriver kjære datter... Dere har vært flinke og funnet løsninger både på renoveringen og ikke minst på forholdet, som endte med ekteskap.
Dere har "slipt diamanten" og rundet kantene i løpet av denne opppusningsperioden. Stolt av dre begge to.

Mia sa...

Kjenner meg veldig igjen i innlegget ditt. Vi har bygd hus på knappe fire måneder fra a til å , mange valg som skulle på plass raskt og det var en prøvelse for forholdet. Men vi kom i mål og nå er diskusjonen om hvem som tar mest husvask. Det er alltid noe. Jeg tror på å bo i telt!
Hilsen Mia

IngJoh sa...

Fikk meg en god latter nå, ja det er jo sånn det er! ja ikke her da. Her er det sånn at det står en mann på loftet og nåde den som kommer opp og kommenterer. Og når han roper meg opp for å komme med en mening, og jeg ikke sier det han har lyst til å høre, blir det plutselig veldig stille og ampert i rommet, og jeg lusker meg stille ned igjen, og fortsetter med det jegholdt på med, kvinnearbeid. hehe..

Unknown sa...

Banyak diantara kita yang mungkin sudah tahu bahwa penyakit ini memalukan dan bisa membuat penderitanya menjadi frustasi Penderita kadang merasa enggan melakukan pemeriksaan karena Mereka dapat muncul secara sendiri-sendiri atau berkelompok. mantep kutil dapat muncul pada rektum dan daerah sekitarnya.membayangkan dokter yang akan melihat organ kelaminya Tapi ingatlah bahwa faktor malu itu yang bisa menjadikankan penyakit anda ini semakin lebih serius. Misalnya dengan munculnya rasa gatal-gatal pada daerah yang terinfeksi.

Reseller De Nature sa...

Jual obat herbal de nature asli untuk berbagai penyakit kelamin dan sebagainya
gejala kutil kelamin atau jengger ayam
cara pengobatan kutil kelamin dengan
obat untuk penyakit kutil di kelamin
Obat herbal selain kimia untuk kutil kelamin pria yang ampuh
Cara terbaik untuk pengobatan kutil kelamin tanpa operasi
Obat paling ampuh atasi kutil kelamin wanita
Cara penyembuhan kutil di kelamin
Cara pengobatan kutil di kelamin
Obat kutil kelamin resep dokter
Cara herbal mengobati kutil kelamin
Cara mengatasi kutil kelamin pria
Cara mengobati kutil pada kelamin
Cara menyembuhkan kutil pada kelamin
Cara mengatasi kutil pada kelamin pria
Cara mengobati penyakit kutil pada kelamin
Cara menyembuhkan kutil pada kelamin pria
Cara alami menghilangkan kutil pada kelamin
Cara mengobati penyakit kutil pada kelamin pria
Cara menghilangkan kutil di sekitar kelamin
Cara menyembuhkan kutil kelamin secara tradisional
Cara mengobati penyakit kutil kelamin secara alami
Cara mengobati kutil kelamin secara tradisional
Cara menghilangkan kutil kelamin wanita
Cara mengobati kutil kelamin pada wanita
Cara mengobati kutil di kelamin wanita
Cara menghilangkan kutil kelamin pada wanita
Cara mengobati kutil kelamin pada pria
Obat kutil kelamin apotik
Obat kutil kelamin di anus

Unknown sa...

Obat Wasir Obat Ambeien Cara Mengobati Wasir Cara Mengobati Ambeien Obat Herpes Obat Kutil Kelamin Obat Kadas Obat Kudis Obat Kurap Obat Keputihan Cara Mengobati Keputihan Pengobatan Keputihan Obat Gatal Selangkangan Obat Gatal

Unknown sa...

Cara Cepat Mengobati Penyakit Herpes Menggunakan Obat Herbal Alami Paling Ampuh Dan Murah Silahkan Klik Disini Untuk Membeli